top of page
Zoeken
jkleinpenning

INTERVIEW LYNN VRIESEN

Bijgewerkt op: 9 nov. 2020

Vroeger kregen we het advies onze kindjes laten liggen als ze huilden, want dan zouden we ze verwennen. Hoe denk jij hierover?

Dit advies gaat al generaties mee en gelukkig zijn de huidige inzichten hierover veranderd.

Als een baby huilt is hij een en al verdriet en kan zichzelf niet troosten. Daar heeft hij de hulp van zijn ouders voor nodig.

Het is makkelijker om je huilende baby te begrijpen, wanneer je beseft dat mensen vanuit biologisch oogpunt dragers zijn en onze baby’s hun instinct daarnaar hebben. Dichtbij mama kan de baby zich goed op temperatuur houden, is er voeding binnen handbereik en is de baby begrensd en beschermd voor alle indrukken van buiten. Door de baby bij je te dragen, voldoe je aan alle behoeften van je baby.

Eigenlijk is een baby bij de geboorte nog niet voldragen, nog ‘onaf ‘ zeg maar. We weten dat slechts 25 % van de hersencapaciteit is ontwikkeld bij de geboorte en dat de overige verbindingen in het brein nog moeten worden gevormd. Om onder andere het zenuwstelsel en verteringsstelsel verder te laten “rijpen” heeft de baby nog ongeveer 3 maanden intensieve verzorging nodig, ook wel het vierde tremester genoemd. In veel landen krijgt een baby dit automatisch, omdat de moeder het kindje continue bij zich heeft in een draagdoek of andere draagmethode te gebruiken. In ons land brengen baby’s gemiddeld veel minder tijd bij hun moeder door en gebruiken we allerlei hulpmiddelen waarmee we baby’s op temperatuur houden, voeden en beschermen.

Steeds meer bekend hoe schadelijk ‘laten’ huilen is voor een baby. Het stresshormoon cortisol komt in de bloedbaan van de baby en het duurt uren voordat het afneemt.

Gelukkig slaan baby’s bij scheiding van de moeder alarm en gaan huilen: precies zoals de natuur het bedoeld heeft.

In de armen van zijn ouders is de baby veilig en ontspannen en kunnen alle goede dingen worden uitgewisseld ( voelen, ruiken, vertrouwde stem van mama horen enz.) en kunnen ouders makkelijk reageren op alle signalen die de baby geeft.

Verwennen komt in het woordenboek van een baby helemaal niet voor: ik noem dat ‘grote mensen denken’.

Ik hoor regelmatig: “mijn baby is alleen maar stil als ik hem bij me heb, zodra ik hem wegleg begint ie te huilen”  Het is de biologische behoefte van de baby bij je te willen zijn.

De zwangerschap beleven we vol verwachting van het wonder dat komen gaat, verheugen ons erop en willen allemaal het allerbeste voor ons kindje.

En vanaf de dag dat de baby geboren is willen we al een ritme en word aan ouders gevraagd of de baby al doorslaapt. Vreemd toch?


Basis voor je baby: vertel eens in je eigen woorden wat dat nu precies inhoudt?

Het lijkt alsof alle stellen na de geboorte op een roze wolk zitten en alleen maar volop genieten. In de social media van nu is vooral plek voor hosanna: fijne probleemloze zwangerschappen, droombevallingen en tip top babykamers.

De komst van een baby heeft een grote impact op het leven van ouders. De baby is volledig afhankelijk van de ouders en er moet worden voldaan aan zijn behoeften.

Veel jonge ouders worstelen in het leven met hun baby.

De meeste vrouwen (en soms ook mannen) ontdekken dat het herstellen van een     bevalling en het wennen aan een nieuw leven met een baby best pittig is. Je sociale leven verandert, je relatie krijgt te maken met een nieuwe laag: het ouderschap, je krijgt slaapgebrek en soms stress van een huilende baby.

Begrijpen welke behoefte de baby heeft is een uitdaging en bij de bevalling komt er geen briefje mee waar de “gebruiksaanwijzing “opstaat.

Door aanstaande ouders voor te bereiden op het ouderschap, leren ze de behoeften van de baby en kunnen met meer vertrouwen uitzien naar de komst van hun kindje.

Goed dus om naast de gelukzalige verwachtingen, ook realistische verwachtingen te ontwikkelen. Zodat ouders straks beter in staat zijn om, naast alle (ongevraagde) adviezen en tips van anderen, te kunnen vertrouwen op zichzelf en op het contact met hun baby.

Speciaal hiervoor heb ik de cursus Basis voor je Baby ontwikkeld.

Ouders leren in 5 cursusavonden alles voor een ontspannen eerste jaar met hun baby. Doordat ze de signalen van de baby leren herkennen, voelen ze zich sterker in hun rol als (toekomstige) ouder. De ontspanning die dit oplevert komt de band met de baby heel erg ten goede.


Je hebt zelf 4 kinderen: wat is het allerbeste advies dat jij aan aanstaande mama’s en papa’s kunt geven?

Mijn allerbeste advies is GEEN advies.

Ouders krijgen vaak teveel adviezen en raken weg van hun eigen intuïtie.

Morgen ze ook de tijd krijgen om het zelf te gaan ontdekken? En hoe fijn kan het zijn dat je een luisterend oor bied en samen met hen ontdekt wat bij hen en de baby past?

De verwachtingen van een kindje krijgen zijn vaak hooggespannen, we leven in en maakbare wereld, waarin alles mogelijk en binnen handbereik is. Sociale media spelen een grote rol bij de beeldvorming, hier word vooral de roze wolk geschetst.

Ik zeg vaak tegen ouders: mag de lat zo laag dat je er makkelijk over heen kunt huppelen?

Ik bedoel maar: er zijn al uitdagingen genoeg als je net zo’n kleintje hebt. Als ouders ontdekken wat bij hun en hun kindje past en daarop durven vertrouwen, dan ben je al een heel eind toch?


Hoe is “basis voor je baby’ ontstaan?

Alweer 10 jaar geleden had ik het idee om aanstaande ouders voor te bereiden op het ouderschap. De cursus is in de loop der jaren verweven met de nieuwe inzichten. En ik moet zeggen: elke cursusavond weer vind ik een cadeautje om te doen ☺


Waar sta jij over 10 jaar?

Nou, dan ben ik misschien wel oma!

Ik hoop over 10 jaar mijn werk te kunnen overdragen aan collega’s met dezelfde bezieling. In welke vorm precies, weet ik nog niet, maar alles wat je aandacht geeft groeit, dus ook wat op mijn pad komt.


68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page