top of page

Zwanger zijn is een bijzondere en spannende tijd, en de komst van jullie baby indrukwekkend. In deze tijd, waarin social media een grote rol spelen en waarin vaak alles maakbaar lijkt, leggen we de lat vaak hoog. Een fijne zwangerschap, een droombevalling, en om over de prachtige babykamer nog maar te zwijgen.Maar: past dit beeld van een kindje krijgen eigenlijk wel bij de behoefte die de baby heeft?

 

De eerste periode met je kindje is vaak erg wennen, en heeft een grote impact.Je sociale leven verandert, je krijgt slaapgebrek en soms stress van een huilende baby.En het kan anders dan je van tevoren had bedacht.Je word vaak overladen met adviezen, informatie en producten.Maar welke adviezen kun je ter harte nemen en wat niet?Bij Basis voor je baby leren ouders jullie over de eerste periode met je baby en kun je met vertrouwen uitzien naar de komst van jullie wonder.Basis voor je baby is een praktische cursus voor aanstaande ouders.

 

5 avonden in kleine groep, elke avond een informatie en praktijkdeel

PASGEBOREN

In feite kunnen baby’s al vanaf dag één op deze manier gedragen worden. Natuurlijk mag moeder eerst even aansterken, maar dan kan iemand anders de baby al gaan dragen. Voor vaders is het dragen van je baby letterlijk een hartverwarmende (bijna zwanger) ervaring. In de draagdoek of draagzak voelt de baby zich gekoesterd en veilig afgesloten van de vele indrukken uit de volle wereld. In vertrouwen kan het langzaam wennen aan nieuwe prikkels. Tijdens het dragen leer je de signalen, de geluidjes de bewegingen van je baby heel goed kennen, waardoor je snel begrijpt dat je baby iets nodig heeft. Hierdoor leer je steeds beter te vertrouwen op je kind en op jezelf. En wanneer er getroost moet worden, ben je er snel bij, voordat je kindje overstuur raakt.

Judith en Bram.jpg

Een vertrouwde band met je baby krijgen is wat ik iedere baby en iedere ouder gun!

SLAAPHOUDING

Volgens de richtlijn veilig slapen, leggen we de kindjes op hun rug in bed.

Dit is vanwege de veiligheid, maar een baby voelt zich prettiger in zijn vertrouwde foetus houding. Tijdens het dragen in een draagdoek of draagzak zit het kind in de zogenaamde 'kikkerhouding':

 

Rechtop, buik aan buik, de knietjes goed gebogen hoog opgetrokken en het rugje mooi bol. Dit heeft een positief effect op zijn kraakbeenontwikkeling maar ook bijvoorbeeld op reflux kindjes. Door het rechtop houden kan de voeding beter zakken en geeft het kindje niet zo snel voeding terug. Ook wanneer je baby in een drukke omgeving overprikkeld is geraakt, kan het zich in de nabijheid van vader of moeder, in de vertrouwde beschutting van de draagdoek, ontspannen en heerlijk tegen je aan gaan slapen.

 

Baby’s vinden het heerlijk om te worden gedragen in een draagdoek.

Ouders voelen de band met hun kind en hebben toch hun handen vrij.

 

De voordelen nog even op een rijtje:

  • Dragen stimuleert de hechting tussen ouder en kind.

  • Met draagdoek of draagzak wordt dragen comfortabel en je hebt je handen vrij.

  • Geschikt vanaf de geboorte (zeker voor vaders).

  • Je kind is veel bij je en maakt actief en passief een deel uit van je (gezins) leven.

  • Je kind leert zijn omgeving in vertrouwen kennen.

  • Jij leert je kind en de behoeftes van je kind goed kennen.

  • Je kunt wandelend met je kindje overal komen, (smalle bospaadjes, trappen op, draaideuren).

  • Je kind heeft een gezonde rechtop houding.

  • Materiaal is makkelijk in onderhoud, het neemt weinig plaats in en kan zo in de wasmachine.

  • Natuurlijk kan de baby ook door anderen gedragen worden.

Uit ervaring weet ik: het is zó heerlijk om te doen.

DRAAG JE BABY DICHT BIJ JE

Je ziet het gelukkig steeds meer: baby’s die in een draagdoek of draagzak gedragen worden. Niet vreemd, want het dragen van je baby is niet alleen gezellig voor allebei, het is een makkelijke manier om je baby snel te leren kennen en hem of haar vertrouwen te geven. 

 

Na het doorknippen van de navelstreng is de baby totaal afhankelijk van anderen, de warme beschutting van de baarmoeder maakt plaats voor een grote kille en felle wereld. Er is dan eigenlijk maar één plek waar hij of zij zich geborgen voelt: in de armen van zijn moeder.

 

Dichtbij moeder maakt de baby het gelukshormoon Oxytocine aan, waardoor de baby zich vertrouwd en verbonden voelt. Dichtbij de vertrouwde hartslag van zijn moeder verdwijnt de stress, zodat de baby ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. Hetzelfde gebeurt ook allemaal met de  baby in de draagdoek of draagzak, terwijl je als ouder de armen vrij hebt voor iets anders, hoe mooi is dat!

bottom of page