top of page

Zwanger zijn is een bijzondere en spannende tijd, en de komst van jullie baby indrukwekkend. In deze tijd, waarin social media een grote rol spelen en waarin vaak alles maakbaar lijkt, leggen we de lat vaak hoog. Een fijne zwangerschap, een droombevalling, en om over de prachtige babykamer nog maar te zwijgen.Maar: past dit beeld van een kindje krijgen eigenlijk wel bij de behoefte die de baby heeft?

 

De eerste periode met je kindje is vaak erg wennen, en heeft een grote impact.Je sociale leven verandert, je krijgt slaapgebrek en soms stress van een huilende baby.En het kan anders dan je van tevoren had bedacht.Je word vaak overladen met adviezen, informatie en producten.Maar welke adviezen kun je ter harte nemen en wat niet?Bij Basis voor je baby leren ouders jullie over de eerste periode met je baby en kun je met vertrouwen uitzien naar de komst van jullie wonder.Basis voor je baby is een praktische cursus voor aanstaande ouders.

 

5 avonden in kleine groep, elke avond een informatie en praktijkdeel

De VDC adviseert:

Draag je kindje rechtop en lekker hoog bij je. Je moet je baby makkelijk een kusje op zijn hoofdje kunnen geven. Zorg ervoor dat het hoofdje vrij en zichtbaar is zodat het goed kan ademen. Zorg ervoor dat de draagdoek of babydrager je kindje goed ondersteund en omsluit. Je kindje mag niet “in elkaar zakken”.

 

Als je je kindje onder je jas draagt, sluit deze dan nooit tot bovenaan. Stop bij het midden van het ruggetje van je kindje. Als je je kind over je jas draagt, zorg er dan voor dat je kindje in de winter lekker warm blijft.  Het krijgt dan namelijk geen warmte van jou.

Als je in de zomer je kindje draagt, zorg er dan voor dat het niet verbrand. Bedek de blote huid goed en zorg dat hij voldoende drinkt.Kleed je kindje niet te warm aan in de draagdoek. Als basisregel kun je eigenlijk aanhouden dat je je kindje 1 laag minder aantrekt dan wat jij aan hebt. Je kindje wordt namelijk warm gehouden door jouw lichaamswarmte en de draagdoek of drager zit er ook nog overheen. 

 

Bij vragen of twijfels mag je altijd contact opnemen, ik kijk dan graag even met je mee!

ringsling-denim-img-1200x1200.jpg

ERGONOMISCH DRAGEN

Ergonomisch dragen betekent dat je kind in een goede -meest natuurlijke- houding zit: de kikkerhouding (ook wel M-houding genoemd). Dit betekent: rechtop met ontspannen bol ruggetje, knietjes opgetrokken, en niet in elkaar gezakt.

Een draagdoek of een ergonomische draagzak zorgt ervoor dat je kind goed ondersteund wordt tijdens het dragen en houdt rekening met de anatomische houding van het kind  als degene die draagt.

De Vereniging van Draagdoekconsulenten (VDC)

Draagconsulenten – zoals ik- hebben zich in Nederland verenigd in de VDC.

De VDC wil dat er een plek is waar (aanstaande) ouders consulenten kunnen vinden die goed  geschoold zijn en bekwaam zijn op het gebied van het ergonomisch en veilig dragen van een kindje. Alleen consulenten die aan de opleidingseisen van de VDC voldoen, mogen zich consulent van de VDC noemen en het VDC logo voeren.

bottom of page